Informatičko udruženje E-Razvoj u poseti Podrumu Panajotović

Imali smo čast da ugostimo predstavnike informatičkog udruženja E-Razvoj www.erazvoj.com u našem lagumu. Gosti na čelu sa Predsednikom udruženja g-dinom Slobodanom Krstićem i ostalim uvaženim članovima udruženja imali su priliku da obiđu lagum, degustiraju naša vina, koja su poslužena uz odgovarajuću hranu.

Na putu do degustacione sale, krećući se kroz uske i tamne hodnike laguma osvetljene prigušenom svetlošću baklji, gosti su imali priliku da vide mesta gde odležavaju vina naše vinarije. U pojedinim delovima kretanje je bilo moguće samo u koloni jedan po jedan i vrlo su zanimljivi utisci i komentari koje smo čuli, poput „nismo očekivali put u središte zemlje“, „hoćemo li izaći u Donjem gradu na Kalemegdanu“ i slično. Silazak do degustacione sale, koja se nalazi na dubini od oko 15 metara ispod zemlje trajao je dovoljno dugo da naše goste dodatno zaintrigira nastavak koji je usledio, degustacija vina.

Upoznavanje se paletom vina Podruma Panajotović kao i pričom o istorijatu laguma na Senjaku teklo je kroz nadahnuto izlaganje Vladimira Panajotovića, enologa Podruma Panajotović dok je o slaganju vina i hrane govorio doc. Dr Aleksandar Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prvo vino koje posluženo bila je belo vino Knez, verovatno jedini Rajnski rizling iz 2007 godine koji je u ponudi na našem tržištu, usledio je samo godinu dana mlađi Lord, crveno vino dobijeno od sorte Merlot. U nastavku degustacije gosti su degustirali vino Victor, Cabernet Sauvignon iz 2011, kao i Victor Barrique iste generacije. I vino koje je pobudilo posebno interesovanje, što zbog svog imena, što zbog zavodljivog ukusa, Šeherezada, jedinstveno poluslatko vino dobijeno od sorti Traminer i Sauvignon Blanc.

Pokazalo se da su informatičari dobri poznavaoci vina, sorti, podneblja vinove loze ali i da su željni novih saznanja, naročito u vezi preporuke vina za određena jela. Dvočasovno druženje proteklo je za tren, a gosti su bili prepuni utisaka i obećali su da će nas ponovo posetiti.